Неділя, 05.05.2024, 01:21

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Грудень » 22 » Вибір професії - вибір долі
15:45
Вибір професії - вибір долі

 Вибір професії - невід’ємний етап у житті кожного, хто здатен працювати. Рано чи пізно ми всі виходимо на роздоріжжя, щоб серед тисячі шляхів обрати свій, єдиний. Відомий французький мислитель Ф. Ларошфуко говорив: «Ми вступаємо в різні періоди нашого життя, наче немовлята, не маючи за плечима жодного досвіду, хоч би скільки нам було років». Справді, людина набуває досвіду у процесі певної діяльності, але краще це виходить, коли вона має знання (профорієнтаційні).

У Долинському МНВК проведено профорієнтаційний захід «Вибір професії – вибір долі».

Кожна людина самостійно для себе має вирішити, до якої справи в неї найбільший хист та до чого вона відчуває поклик душі. І тут найважливіше – не схибити. Старшокласники обговорили основні помилки, яких можна припуститися при виборі професії, та шукали шляхи, як краще буде їх уникнути. В цьому їм допомогли пам’ятки «Типові помилки при виборі професії».

Цікавою була вправа «Випадковий вибір професії», метою якої було показати наслідки випадкового вибору професії, зрозуміти потребу активних дій щодо вибору професії.

 

Для прийняття правильного рішення при виборі професії необхідно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості, не слід забувати й про потреби ринку праці. Обираючи професію, слід відповісти не лише на запитання «Чого я хочу» і «Що я можу?», але й «Що потрібно іншим?»

Ми провели дослідження «Визначення професійних інтересів» за методикою «Багатоступінчастий опитувальник професійних інтересів». Після підрахунку відповідей кожен побачив, до якої групи професій у нього є переваги,  а до яких відсутній інтерес.

Вдалий вибір професії – це запорука того, що немарно проживеш вік, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії і тебе не покидатиме відчуття того, що займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше у житті – вчасно відчути своє покликання і впевнено сказати собі: «Це – моє!»

В кінці заняття учні виконали вправу «Дерево результатів», прикріпивши на дерево вирізані зелені листочки, білі квітки і плоди (листок - якщо з професією ще не визначилися, квітку – якщо виборі сумнівалися; плід – якщо ви визначилися з вибором). І наше дерево мало тільки один листочок, а решту були квіти і плоди.

Завершили ми сьогоднішнє заняття словами Конфуція: «Обери собі професію, яка буде тобі по душі, і ти не будеш працювати жодного дня!»

  

     

   

 

 

 

Переглядів: 250 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024uCoz