Субота, 27.04.2024, 08:24

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Грудень » 13 » Інтерактивний дитячий профорієнтаційний захід «ПІЗНАЙ СВОЮ ПРОФЕСІЮ»
15:00
Інтерактивний дитячий профорієнтаційний захід «ПІЗНАЙ СВОЮ ПРОФЕСІЮ»

Інтерактивний дитячий профорієнтаційний захід

«ПІЗНАЙ СВОЮ ПРОФЕСІЮ»

Якщо людина не знає,

до якого порту вона пливе,

жоден вітер не буде їй попутним
Сенека

 

Якщо ви вдало оберете професію і

вкладете в неї душу, то щастя саме вас знайде

К.Ушинський

       Вибір професії — невід’ємний етап у житті кожного, хто здатен працювати. Рано чи пізно ми всі виходимо на роздоріжжя, щоб серед тисячі шляхів обрати свій, єдиний. Відомий французький мислитель Ф. Ларошфуко говорив: «Ми вступаємо в різні періоди нашого життя, наче немовлята, не маючи за плечима жодного досвіду, хоч би скільки нам було років». Справді, людина набуває досвіду у процесі певної діяльності, але краще це виходить, коли вона має знання (профорієнтаційні). Учні мають знати, які є професії, де можна здобути ту чи іншу спеціальність, що для цього потрібно, як займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість — адже це одна з найважливіших умов відчуття життєвої повноцінності.

       Вибір професії – це одна з важливих складових умов людського щастя, усвідомлення своєї корисності для людей або відчуття «маленької людини» - гвинтика, виконавця чужої долі. Ким  бути? Це питання ставив, ставить і буде ставити кожен із нас.

      Щоб вибір професії був справді свідомим і вільним, необхідно враховувати принаймні три фактори: інформованість про світ професій, знання своїх особистісних особливостей, уміння співвідносити особисті якості з вимогами, які пред’являють професія і спеціальність.

  Саме мету інформування дітей про світ професій мав інтерактивний дитячий профорієнтаційний захід «Пізнай свою професію», проведений Долинським районним центром зайнятості на базі Долинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 5 за допомогою роботодавців району.

   Учні 8-9-х класів мали можливість практично познайомитися з різноманітними професіями. Кожна дитина мала можливість спробувати себе в тій чи іншій професії.

    Наш заклад представляв чотири професії – різьбяра по дереву та бересті, слюсаря-ремонтника, швачки, кухаря.

   

       Отримавши символічні трудові книжки, діти з захопленням поринули в трудову діяльність.

        «Людині дуже не вистачає краси. Привілеї швачок та кравців у тому, що вони можуть створити красу та подарувати її людям», - стверджував Крістіан Лакруа. Ці слова дуже яскраво відображають сутність професії Швачка.

     Професія швачки є однією із найдавніших і одночасно однією з найсучасніших і найнеобхідніших людям професій.

        Шити своїми руками – ці слова магічно діють  на всіх, хто хоче одягатися оригінально, повністю виявити свою індивідуальність, створити власний стиль. Відчуття того, що створюєш щось своє, неповторне, надає захоплення власноручному шиттю.

      Про людей цієї професії можна багато розповідати. Але якщо сказати про них одним виразом, то це буде так: «Ці люди створюють красу». 

      Майбутні швачки вчилися правильно пришивати ґудзики, шити своїми руками новорічні прикраси на ялинку.

 

       Зацікавила як хлопців, так і дівчат, професія кухаря.

       Вчитель підготовки кухарів Лука О.М. познайомила охочих з мистецтвом карвінгу.

   Що можна зробити з овочами і фруктами? Можна одразу з’їсти, а можна трішки пофантазувати і надати їм незвичної форми.  

     Кулінарний карвінг - це особливий вид мистецтва, який об'єднує любителів різання по овочах, фруктах. Назва цього незвичайного заняття походить від англійського слова «різьблення», що в перекладі означає «вирізування».

     Все, що знадобиться для створення таких їстівних шедеврів - самі овочі та фрукти, ніж, шпажки або зубочистки і фантазія.

  


 Різець узяв різьбяр у руки. 
 Робота в нього не проста — 
 Різьбити дерево — то мука, 
 А радість потім приплива. 

                 Усе, чого торкнувсь різець
                 Говорить: це творив митець!
                 Для різьбяра красу творити –

                 Це значить – недаремно жити!

        Різьба – поезія в дереві. Професія різьбяра – це не лише напружена творча і фізична праця. Це ще й джерело морального задоволення від творіння рук своїх, і можливість вирішити проблему власного працевлаштування, забезпечити добробут своєї родини.

       Ручна робота різьбяра по дереву та бересті представляє собою ні з чим незрівнянний виріб, аналога якому немає ні за стилем, ні за манерою виконання. Інколи різні витвори досягають такої витонченості, що порівнюються з мереживом.

      Увійти до цього світу може кожен, кому небайдужа краса і досконалість, хто хотів би примножити свої досягнення в цьому напрямку, зробити прекраснішим своє життя та життя своїх близьких, приємно здивувати навколишніх.

  

 

     Слюсар, часу він не гає

     І механізми всі збирає,

     То з металу вироби готує,

     То інструменти нам дарує.

     Професія слюсаря-ремонтника бере свій початок з того часу, коли людство почало винаходити машини, механізми, коли знадобилися фахівці для їхнього складання, обслуговування та ремонту. Ця професія дуже поширена та необхідна для будь-яких видів і етапів виробництва, де є техніка, механізми, прилади, агрегати. Це кваліфікований робітник, який обслуговує техніку на підприємствах або вдома, регулює, виконує поточний і терміновий ремонти, проводить профілактичні заходи.

        Слюсар-ремонтник — одна із складних і цікавих робітничих професій.  Він «лікує» різні вузли, механізми, верстати, відновлює їх первісний технічний стан. Потреба в таких фахівцях величезна. На них чекають на будь-якому підприємстві.

          

Якщо у мріях ти своїх коваль

Та ще і гарний слюсар плюс до всього,

Тоді не думай довго, швидко дій -

Тобі якраз у комбінат дорога.

         Проведений профорієнтаційний захід пройшов у дуже позитивній і невимушеній атмосфері, сприяв підвищенню інтересу до професій, розвивав творчість дітей, самостійність, виховував їх позитивне ставлення до праці.

 

 

 

 

Переглядів: 111 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024uCoz